همانطور که میدانید زعفران یکی از گرانبهاترین نباتات زراعی بوده و همچنین یکی از باارزشترین گیاهان دارویی و ادویهای محسوب میگردد. این محصول در بسیاری از استانهای کشور ما قابلکشت بوده و تولیدکنندگان آن با فروش زعفران به بازارها داخلی سود زیادی نصیب خود میکنند؛ علاوه بر بازارهای داخلی زعفران ایرانی در بازارهای خارجی نیز خواهان زیادی دارد، به همین دلیل افراد زیادی به سمت صادرات این محصول و تولید و عرضه آن به بازار رو میآورند.
اما افرادی که علاقهمند ورود به حوزه تولید زعفراناند، باید نکاتی را در نظر داشته و اطلاعاتی را در مورد فصل برداشت زعفران و موارد مرتبط به آن کسب نمایند. در این مقاله از سایت زعفران مارکت قصد داریم شما را با کشت این محصول باارزش و برداشت آن آشنا کرده و راهنماییهای مفیدی را در اختیارتان قرار دهیم. تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
برداشت زعفران
برداشت زعفران، آخرین مرحله از کشت آن است. در این مرحله دیدن گلهای زیبای زعفران حس خوبی و لذت بخشی در افراد ایجاد میکند. اما بااینحال سختترین و میتوان گفت حساسترین مرحله از تولید زعفران تا عرضه آن به بازار همین مرحله برداشت است. گیاه زعفران فقط در هرسال یکبار گل میدهد و گلهای آن نیز در فصل و روز خاصی از کیفیت مناسب برخوردار هستند. اگر گلهای زعفران را در روز اول شکوفا شدن نچینیم با برخورد آفتاب به کلالههای آن مقدار کروسین موجود در کلاله کاهشیافته و در نتیجه قیمت زعفران برداشتی شما نیز کاهش مییابد.
بسیاری از کارشناسان امور کشاورزی از مرحله برداشت بهعنوان مشخصکننده قیمت محصول در بازار یاد میکنند؛ از همین رو مرحله برداشت به توجه و دقت زیادی نیاز دارد.
مراحل قبل از برداشت زعفران
حال که با حساسیت مرحله برداشت زعفران تا حدودی آشنا شدید بهتر است قبل پرداختن به زمان و فصل برداشت زعفران، مسیرهای طی شده برای رسیدن به برداشت محصول را برسی نماییم:
در ابتدا و شروع کار، فرد باید برسی کند که آیا منطقه انتخاب شده برای کشت زعفران از قابلیت مناسبی برخوردار است یا نه؟و همچنین برسی کند که در سالهای قبل بازده تولید زعفران در منطقه مدنظر چقدر بوده است.
- مرحله دوم، خرید پیاز زعفران است. قبل از کاشت یکبار دیگر با متخصصان این حوزه مشورت کنید.
- در مرحله بعدی با توجه با شرایط اقلیمی منطقه خود، یک زمان مناسب برای کشت انتخاب کنید.
- مرحله سوم بعد از کشت پیازهای زعفران بوده و مربوط به آبیاری و کوددهی مزارعه زعفران است.
اکنون بعد طی همه این مراحل، موسم برداشت محصول فرامیرسد!
انجام کامل مرحله برداشت حدود 15 الی 20 روز زمان نیاز دارد. همانطور که در فوق نیز اشاره کردیم گلهای زعفران حداکثر 2 الی 3 روز عمر کرده و اگر در فصل مناسب برداشت نشوند کیفیت خود را از دست میدهند. در ادامه برای اینکه علاقهمندان به تولید زعفران برنامهریزی دقیقی برای برداشت محصول خود داشته باشند، نکات مربوط به فصل برداشت زعفران را ذکر کردهایم.
زمان برداشت زعفران کدام فصل است؟
برداشت زعفران با رسیدن دمای پیازهای آن به 8 درجه سانتیگراد شروع میشود. این دما در برخی مناطق در اوایل آبانماه حاصل شده و در برخی مناطق دیگر نیز در اوایل آذرماه حاصل میشود. یعنی باتوجهبه منطقهای که در آن کشت محصول انجام دادهاید، فصل برداشت آن نیز متفاوت خواهد بود. در همه مناطق، ظهور گلهای بنفش زعفران، نشان از رسیدن زمان برداشت زعفران دارد. همانطور که فصل برداشت باتوجهبه نوع منطقه متغیر است، مدتزمان برداشت نیز باتوجهبه شرایط منطقهای متغیر بوده و به طور میانگین 3 هفته به طول میانجامد. از شروع فرایند برداشت تا روزهای هفتم الی دهم، گلهای زعفران به بیشترین مقدار خود رسیده و بهتر است برداشت تاحدامکان در طی این روزها انجام شود.
یکی از مناطقی که کاشت زعفران در آنجا بسیار رایج است، منطقه خراسان می باشد. در این منطقه برداشت زعفران قبل از طلوع آفتاب انجام میپذیرد. در برخی از مناطق غرب کشور نیز گلدهی زعفران از 8 صبح شروع شده و تا بعدازظهر ادامه مییابد؛ در کرج نیز این زمان حدود 9 یا 10 صبح است.
یک نکته اساسی که تولیدکنندگان باید به آن توجه داشته باشند این است که زعفران در سال اول کاشت خود، محصول چندانی نمیدهد و ممکن است بازده سود در سال اول پایین باشد.
همچنین یکی دیگر از نکات مهم این است، به دلیل محدودیتی که زمان برداشت زعفران دارد، تولیدکنندگان باید بین مساحت مزرعه و تعداد کارگران تناسب ایجاد نمایند.
اگر بهطورکلی بخواهیم مطالب بالا را جمعبندی کنیم، میگوییم اغلب، برداشت زعفران قبل شدید شدن آفتاب انجام میشود زمانی که غنچهها نیمه بازند. زمان برداشت نیز منطقه به منطقه متفاوت است.
مزایای کشت زعفران
بعد از برسی موارد بالا شاید سؤالی که در ذهن اکثرتان ایجاد شده این باشد: “مزایای کاشت زعفران چیست؟ چرا افراد زیادی متمایل به کاشت این محصولاند؟ “در پاسخ به اینگونه پرسشها مزایای کلی کشت زعفران را در ذیل آوردهایم:
- نیاز آبی کم
- ایجاد اشتغال
- ارزش اقتصادی بالا
- صادرات و ارزآوری
- امکان بهرهبرداری تا 9 سال
- ماندگاری زیاد محصول
- عدم نیاز به ماشینآلات سنگین و تکنولوژی خاص
- حملونقل راحت
میزان برداشت زعفران
برداشت در سال اول کشت کم است و فقط آن پیازهای که از وزن و تغذیه کافی برخوردارند شروع به گلدهی میکنند. مثلاً اگر شما در یک مزرعهای حدود 10 تن در هکتار زعفران بکارید بهطوریکه اکثر پیازهای آن وزن مناسب داشته باشند میتوانید حدود 8 کیلوگرم زعفران برداشت کنید!
البته در میزان در آمد حاصله و میزان برداشت محصول نوع رسیدگی و نوع منطقه نیز تأثیرگذار و مهم است.
چند نکته مهم در برداشت زعفران که باید به آن توجه کرد
- تنظیم زمان برداشت زعفران به گونهٔ که قبل طلوع آفتاب گلهای آن چیده شود
- انتقال سریع گلهای چیده شده بعد برداشت برای فراوری
- دقت در انتخاب ظروف برای انتقال گلها به محل فراوری؛ مثلاً انتخاب ظرفی که امکان تبادل هوا داشته باشد و گلها در ظرف فشرده نشوند.
- استفاده از سریعترین روشها برای جابهجایی زعفران
- خشککردن سریع زعفران برای حفظ، طعم، رنگ و کیفیت آن.
- حفظ محصول از رنگ گرفتگی و آلودگی
- عدم استفاده از خشککنهای با درجه زیاد برای خشکاندن محصول، چون در این صورت لالههای زعفران آسیب میبینند.
سخن پایانی
در این مطلب از سایت زعفران مارکت سعی کردیم تمام نکات و موارد موردنیاز کشت و برداشت زعفران را به طور مختصر برای شما عزیزان شرح دهیم. اما همانطور که میدانید پیچیدگی این مراحل بهقدری است که اشاره به همه آنها در این مقاله نمیگنجد؛ شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر به سایت زعفران مارکت مراجع کرده و یا با استفاده از شمارهتلفنهای ارائه شده در سایت، با فروشندگان ما تماس حاصل کرده و از راهنماییهای آنان استفاده کنید.
زعفران مارکت میتواند زعفران تولیدی شما را با استانداردهای صادراتی مطابقت داده و با درنظرگرفتن تمامی جوانب، محصول شما را در بازارهای داخل و خارجی مطرح کند.